Els jocs de falda

Els jocs de falda, uns materials procedents de la literatura de tradició oral, són una de les primeres activitats lúdiques que realitzen els adults amb els nens; es caracteritzen perquè sempre es basen en la interacció entre ambdós i perquè fan una funció d’acompanyament en les primeres edats perquè són jocs on sovint es conjuga llenguatge, música i moviment, acompanyen les accions, marquen el temps i incideixen en la psicomotricitat des dels gestos més petits fins als moviments més amplis.

Moltes vegades centren l’atenció cap a una part del cos (dits, mans, cames…), altres cops només pretenen fer riure, també pot ser que acompanyin una acció o que simplement estableixin un diàleg, però sempre impliquen algun tipus d’interactivitat regulada pel llenguatge. El nen és primer un espectador però aviat aprèn les regles del jocs i hi participa activament.

Com qualsevol altre material de procedència de la tradició oral, presenten múltiples variants en funció de les èpoques i dels llocs geogràfics. Amb tot, es mantenen a través d’un sentiment de patrimoni col·lectiu, es continuen fent servir a les cases i a les escoles i es van adaptant a les necessitats del temps, com passa, per exemple amb els contes o amb altres gèneres de l’etnopoètica.

En aquest blog, que és resultat d’un treball final del Máster en Llibres i Literatura Infantil i Juvenil de la UAB, trobareu una base de dades dels materials recopilats, els textos i les partitures de cada joc, exemples filmats de com s’hi juga, opinions d’experts, enllaços d’interès i una bibliografia.

5 pensaments sobre “Els jocs de falda

 1. Interessant! Sóc mestra de parvulari. Estic a P3 i als nens/és els encanten els jocs de falda. Però tinc dificultats en convençut als meus companys de la seva importància

  M'agrada

  1. Et contestoo amb molt retard, mil perdons. Potser els convenceries si els fessis llegir l’apartat teòric: Què són els jocs de falda, o els escoltessin els vídeos d’Evelio Cabrejo. Els trobaràs fàcilment a Internet i a la nostra bibliografia.

   M'agrada

 2. Moltes felicitats! Quin treball tan ben fet! I quina web tan accessible i fàcil de moure’s. Tinc tot el que necessito per passar estones precioses amb la meva filla. I quins records m’heu portat de jugar-hi amb la meva mare. Moltes gràcies! Val un tresor!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s